Mediterranean
dietary pattern and prediction of all-cause mortality in a US population:
results from the NIH-AARP Diet and Health Study.
Mitrou PN, Kipnis V, Thiébaut AC, Reedy
J, Subar AF, Wirfält E, Flood A, Mouw T, Hollenbeck AR, Leitzmann
MF, Schatzkin A.
Arch Intern Med. 2007 Dec 10;167(22):2461-8.
I
benefici per la salute della dieta mediterranea sono stati dimostrati
da numerosi studi che hanno evidenziato una riduzione del rischio
di mortalità per tutte le cause tra le popolazioni che hanno
in comune, per tradizione, questo stile alimentare. Lo studio pubblicato
sugli Archieves of Internal Medicine ha preso in esame per la prima
volta lassociazione tra adesione alla dieta mediterranea e
mortalità, negli Stati Uniti, osservando per un periodo di
10 anni, più di 380000 soggetti, uomini e donne, di età
compresa tra i 50 e i 71 anni, arruolati nellambito del National
Institute of Health-AARP Diet and Health Study. Lanalisi dei
questionari alimentari compilati allinizio dello studio ha
permesso di suddividere la popolazione in gruppi in base al livello
di aderenza alla dieta mediterranea e in particolare al numero di
suoi componenti abitualmente consumati- tra i quali verdura, legumi,
frutta, frutta secca, cereali integrali, grassi monoinsaturi .
Gli autori hanno rilevato che un'elevata adesione alla dieta mediterranea
è associata ad una riduzione statisticamente significativa
della mortalità per tutte le cause, inclusa la mortalità
per malattie cardiovascolari e tumori, sia negli uomini che nelle
donne, anche escludendo dall'analisi i fumatori. In ogni caso gli
effetti benefici della dieta mediterranea sono più marcati
nei soggetti fumatori con indice di massa corporea compreso tra
18,5 e 25,0 (-circa 20% mortalità per tutte le cause).
BACKGROUND:
The Mediterranean diet has been suggested to play a beneficial
role for health and longevity. However, to our knowledge, no prospective
US study has investigated the Mediterranean dietary pattern in
relation to mortality. METHODS: Study participants included 214,284
men and 166,012 women in the National Institutes of Health (NIH)-AARP
(formerly known as the American Association of Retired Persons)
Diet and Health Study. During follow-up for all-cause mortality
(1995-2005), 27,799 deaths were documented. In the first 5 years
of follow-up, 5,985 cancer deaths and 3,451 cardiovascular disease
(CVD) deaths were reported. We used a 9-point score to assess
conformity with the Mediterranean dietary pattern (components
included vegetables, legumes, fruits, nuts, whole grains, fish,
monounsaturated fat-saturated fat ratio, alcohol, and meat). We
calculated hazard ratios (HRs) and 95% confidence intervals (CIs)
using age- and multivariate-adjusted Cox models. RESULTS: The
Mediterranean diet was associated with reduced all-cause and cause-specific
mortality. In men, the multivariate HRs comparing high to low
conformity for all-cause, CVD, and cancer mortality were 0.79
(95% CI, 0.76-0.83), 0.78 (95% CI, 0.69-0.87), and 0.83 (95% CI,
0.76-0.91), respectively. In women, an inverse association was
seen with high conformity with this pattern: decreased risks that
ranged from 12% for cancer mortality to 20% for all-cause mortality
(P = .04 and P < .001, respectively, for the trend). When we
restricted our analyses to never smokers, associations were virtually
unchanged. CONCLUSION: These results provide strong evidence for
a beneficial effect of higher conformity with the Mediterranean
dietary pattern on risk of death from all causes, including deaths
due to CVD and cancer, in a US population.