The
effects of dietary fibre on C-reactive protein, an inflammation marker
predicting cardiovascular disease
North CJ, Venter CS, Jerling JC
Eur J Clin Nutr 2009 Feb 18 [Epub ahead of print]
La
proteina C reattiva (PCR), un sensibile marker dellInfiammazione,
è un fattore predittivo indipendente di malattie cardiovascolari.
In ampi studi di coorte è stato dimostrato che un alto apporto
di fibra alimentare è inversamente associato al rischio di
malattie coronariche; tuttavia, sulla Correlazione tra questo effetto
protettivo della fibra e la riduzione dei plasmatici di diversi
marker dellInfiammazione esistono tuttavia contrastanti.
In questa revisione sistematica sono stati esaminati i risultati
dei trials clinici disponibili che hanno correlato il consumo di
fibra ed i livelli circolanti di PCR. Lo studio è stato condotto
consultando le banche dati fino allaprile 2008, e selezionando
le referenze bibliografiche delle pubblicazioni più rilevanti.
Sono stati considerati studi dintervento su adulti, di almeno
2 settimane di durata, in cui il consumo di fibre era particolarmente
elevato e misurabile.
Negli studi considerati laumento del consumo di fibre (=3.3
g/MJ) comporta una significativa diminuzione delle concentrazioni
plasmatiche di PCR (-2554%). I meccanismi non sono stati chiariti,
ma potrebbero comprendere un effetto delle fibre sulla perdita di
peso e/o sullalterazione della produzione, del turnover o
del metabolismo di insulina, glucosio, adiponectina, Interleuchina
6, acidi grassi e Trigliceridi.
Queste osservazioni suggeriscono la necessità di ulteriori
studi clinici che valutino linfluenza di diete ad alto e basso
apporto di fibre sullInfiammazione sistemica e sul rischio
cardiovascolare a lungo termine.
Background:C-reactive
protein (CRP), a sensitive marker of inflammation, is an independent
predictor of future cardiovascular disease (CVD), which is a major
cause of death worldwide. In epidemiological trials, high-fibre
intakes have consistently been associated with reduction in CVD
risk and CRP levels.Objective:The objective of this study was
to assess the influence of dietary fibre (DF) on CRP in clinical
trials.Data sources:Databases were searched from the earliest
record to April 2008 and supplemented by crosschecking reference
lists of relevant publications.Study selection:Human adult intervention
trials, at least 2 weeks in duration, with an increased and measurable
consumption of DF were included and rated for quality.Data synthesis:Seven
clinical trials were included, and six of these reported significantly
lower CRP concentrations of 25-54% with increased DF consumption
with dosages ranging between 3.3-7.8 g/MJ. The seventh trial with
psyllium fibre supplementation failed to lower CRP levels significantly
in overweight/obese individuals. Weight loss and altered fatty
acid intakes were present in most of the studies.Conclusions:In
the presence of weight loss and modified saturated, monounsaturated
and polyunsaturated fat intakes, significantly lower CRP concentrations
( downward arrow25-54%) are seen with increased fibre consumption
(>/=3.3 g/MJ). Mechanisms are inconclusive but may involve
the effect of DF on weight loss, and/or changes in the secretion,
turnover or metabolism of insulin, glucose, adiponectin, interleukin-6,
free fatty acids and triglycerides. Clinical studies of high-
and low-fibre diets are needed to explore the potential favourable
effects as observed epidemiologically, and to understand individual
susceptibility to its anti-inflammatory effect and long-term cardiovascular
reduction.