Dieta
mediterranea e mortalità cardio e cerebrovascolare nella donna
Mediterranean
diet and incidence of and mortality from coronary heart disease and
stroke in women
Fung TT, Rexrode KM, Mantzoros CS, Manson JE,
Willett WC, Hu FB
Circulation 2009;119:1093-100
E
ben noto che la Dieta mediterranea riduce la mortalità cardiovascolare.
Meno documentato è invece il ruolo di questo regime alimentare
sugli eventi non fatali e sulla prevenzione dellIctus fatale
e non fatale.
In una recente analisi, ancora una volta condotta su quasi 75000
donne coinvolte nello Nurses Health Study e seguite nel periodo
dal 1984 al 2004, il consumo della Dieta mediterranea è stato
messo in Correlazione col rischio cardio e cerebrovascolare. Laderenza
alla Dieta mediterranea è stata valutata attraverso un sistema
di punteggio basato sulla quantificazione del consumo di alimenti
vegetali quali proteine e grassi monoinsaturi, il consumo di pesce,
e la riduzione degli alimenti di origine animale.
I risultati indicano che i soggetti nel quintile più alto
di aderenza alla Dieta mediterranea avevano un ridotto rischio di
eventi cardiovascolari (RR 0,71 p=0,0001) e Ictus (RR 0,87 p=0,03).
Inoltre lo studio ha a sottolineato ancora una volta il beneficio
della Dieta mediterranea nel ridurre la mortalità cardiovascolare
(RR = 0,61 p=0,0001).
Questo studio evidenza i benefici della Dieta mediterranea non solo
sugli eventi cardiovascolari, ma anche sullIctus e sottolinea
la necessità di nuovi studi anche nelluomo
BACKGROUND:
Several studies have documented an inverse association between
adherence to the Mediterranean diet and risk of coronary heart
disease (CHD), but few data are available on the relationship
between Mediterranean diet and risk of stroke. METHODS AND RESULTS:
For the present study, 74,886 women 38 to 63 years of age in the
Nurses' Health Study, a cohort study of female nurses, without
a history of cardiovascular disease and diabetes were followed
up from 1984 to 2004. We computed an Alternate Mediterranean Diet
Score from self-reported dietary data collected through validated
food frequency questionnaires administered 6 times between 1984
and 2002. Relative risks for incident CHD, stroke, and combined
fatal cardiovascular disease were estimated with Cox proportional-hazards
models adjusted for cardiovascular risk factors. During 20 years
of follow-up, 2391 incident cases of CHD, 1763 incident cases
of stroke, and 1077 cardiovascular disease deaths (fatal CHD and
strokes combined) were ascertained. Women in the top Alternate
Mediterranean Diet Score quintile were at lower risk for both
CHD and stroke compared with those in the bottom quintile (relative
risk [RR], 0.71; 95% CI, 0.62 to 0.82; P for trend<0.0001 for
CHD; RR, 0.87; 95% CI, 0.73 to 1.02; P for trend=0.03 for stroke).
Cardiovascular disease mortality was significantly lower among
women in the top quintile of the Alternate Mediterranean Diet
Score (RR, 0.61; 95% CI, 0.49 to 0.76; P for trend<0.0001).
CONCLUSIONS: A greater adherence to the Mediterranean diet, as
reflected by a higher Alternate Mediterranean Diet Score, was
associated with a lower risk of incident CHD and stroke in women.