Indice
di massa corporea e mortalità patologia-specifica
Body-mass
index and cause-specific mortality in 900 000 adults: collaborative
analyses of 57 prospective studies
Prospective Studies Collaboration, Whitlock G,
Lewington S, Sherliker P, Clarke R, Emberson J, Halsey J, Qizilbash
N, Collins R, Peto R.
Lancet 2009; 373:1083-96
Nonostante
ci sia unanime accordo sulla necessità di mantenere il peso
corporeo entro valori ottimali, un certo grado di incertezza ancora
persiste sulleffettiva Correlazione tra indice di massa corporea
(IMC o BMI, Body Mass Index) e mortalità. Per chiarire la
rilevanza del valore dellIMC quale fattore predittivo di mortalità
per specifiche patologie, nel Prospective Studies Collaboration
(PSC) sono stati raccolti e analizzati i risultati ottenuti in 57
studi prospettici condotti in Europa e Stati Uniti per un totale
di quasi 900.000 partecipanti e per un periodo di osservazione superiore
a 5 anni. Sia negli uomini che nelle donne la mortalità più
bassa è stata osservata per valori di IMC compresi tra 22,5
e 25 kg/m2 considerati ottimali. Ad ogni incremento di IMC di 5
kg/ m2 è stato osservato un aumento della mortalità
per tutte le cause (+30%), per malattie vascolari (+40%), associata
a Diabete e malattie renali o epatiche (+60-120%), per neoplasie
(+10%), per malattie respiratorie ed altre cause (+20%). Un incremento
significativo della mortalità per malattie respiratorie e
per carcinoma polmonare è stato registrato anche per valori
di IMC inferiori a quelli ottimali, soprattutto in associazione
allabitudine al fumo di sigaretta.
Sulla base di questi risultati e di altri studi di popolazione,
gli autori concludono che una percentuale tra il 23 e il 29% delle
morti per malattie cardiovascolari e il 6-8% delle morti per tumori
sono attribuibili al peso eccessivo. In pratica significa che un
giovane adulto potrebbe allungare la propria aspettativa di vita
ad esempio di circa 3 anni, evitando il passaggio da normopeso,
con IMC pari a 24, allObesità con IMC 32. Mentre un
IMC compreso tra 40 e 45, indice di Obesità patologica, può
comportare una riduzione addirittura di 10 anni della durata della
vita.
BACKGROUND:
The main associations of body-mass index (BMI) with overall and
cause-specific mortality can best be assessed by long-term prospective
follow-up of large numbers of people. The Prospective Studies
Collaboration aimed to investigate these associations by sharing
data from many studies. METHODS: Collaborative analyses were undertaken
of baseline BMI versus mortality in 57 prospective studies with
894 576 participants, mostly in western Europe and North America
(61% [n=541 452] male, mean recruitment age 46 [SD 11] years,
median recruitment year 1979 [IQR 1975-85], mean BMI 25 [SD 4]
kg/m(2)). The analyses were adjusted for age, sex, smoking status,
and study. To limit reverse causality, the first 5 years of follow-up
were excluded, leaving 66 552 deaths of known cause during a mean
of 8 (SD 6) further years of follow-up (mean age at death 67 [SD
10] years): 30 416 vascular; 2070 diabetic, renal or hepatic;
22 592 neoplastic; 3770 respiratory; 7704 other. FINDINGS: In
both sexes, mortality was lowest at about 22.5-25 kg/m(2). Above
this range, positive associations were recorded for several specific
causes and inverse associations for none, the absolute excess
risks for higher BMI and smoking were roughly additive, and each
5 kg/m(2) higher BMI was on average associated with about 30%
higher overall mortality (hazard ratio per 5 kg/m(2) [HR] 1.29
[95% CI 1.27-1.32]): 40% for vascular mortality (HR 1.41 [1.37-1.45]);
60-120% for diabetic, renal, and hepatic mortality (HRs 2.16 [1.89-2.46],
1.59 [1.27-1.99], and 1.82 [1.59-2.09], respectively); 10% for
neoplastic mortality (HR 1.10 [1.06-1.15]); and 20% for respiratory
and for all other mortality (HRs 1.20 [1.07-1.34] and 1.20 [1.16-1.25],
respectively). Below the range 22.5-25 kg/m(2), BMI was associated
inversely with overall mortality, mainly because of strong inverse
associations with respiratory disease and lung cancer. These inverse
associations were much stronger for smokers than for non-smokers,
despite cigarette consumption per smoker varying little with BMI.
INTERPRETATION: Although other anthropometric measures (eg, waist
circumference, waist-to-hip ratio) could well add extra information
to BMI, and BMI to them, BMI is in itself a strong predictor of
overall mortality both above and below the apparent optimum of
about 22.5-25 kg/m(2). The progressive excess mortality above
this range is due mainly to vascular disease and is probably largely
causal. At 30-35 kg/m(2), median survival is reduced by 2-4 years;
at 40-45 kg/m(2), it is reduced by 8-10 years (which is comparable
with the effects of smoking). The definite excess mortality below
22.5 kg/m(2) is due mainly to smoking-related diseases, and is
not fully explained.