Effect
of Pistachio diet on lipid parameters, endothelial function, inflammation,
and oxidative status: a prospective study
Sari I, Baltaci Y, Bagci C, Davutoglu V, Erel
O, Celik H, Ozer O, Aksoy N, Aksoy M.
Nutrition. 2009 Jul 30. [Epub ahead of print]
Lassociazione
tra il consumo regolare di frutta secca e la riduzione del rischio
cardiovascolare, supportata da numerose evidenze epidemiologiche,
viene attribuita in parte allelevato contenuto in grassi monoinsaturi
e polinsaturi di noci, mandorle e arachidi, dai quali trarrebbero
beneficio i parametri lipidici, e in parte allapporto di fibra,
vitamine, antiossidanti di varia natura, steroli vegetali e aminoacidi
come larginina, che modulerebbero la funzione endoteliale,
lo stato ossidativo e linfiammazione.
Per questo studio, 33 studenti della scuola di polizia di Gaziantep,
in Turchia, dopo avere seguito per 4 settimane una dieta rigorosamente
controllata di tipo mediterraneo (preparata e consumata allinterno
dellistituto), hanno consumato per altre 4 settimane lo stesso
regime alimentare, nel quale però circa il 20% delle calorie
giornaliere erano apportate da pistacchi. Nella seconda fase dello
studio è stato registrato un miglioramento complessivo del
profilo lipidico (con aumento del colesterolo HDL e riduzione del
colesterolo totale ed LDL e dei trigliceridi) del metabolismo glucidico,
oltre che della funzione endoteliale e dello stato ossidativo, con
una riduzione dei livelli una proteina proinfiammatoria, lInterleuchina-6.
Questi risultati dimostrano che anche leffetto cardioprotettivo
associato al consumo di pistacchi, come quello già rilevato
per il consumo di noci, non è mediato esclusivamente dal
controllo dei parametri lipidici, ma anche dalla regolazione di
altri fattori di rischio cardiovascolare.
Objective:
Recent studies have suggested that nuts have favorable effects
beyond lipid lowering. We aimed to investigate effect of the Antep
pistachio (Pistacia vera L.) on blood glucose, lipid parameters,
endothelial function, inflammation, and oxidation in healthy young
men living in a controlled environment. Methods: A Mediterranean
diet was administered to normolipidemic 32 healthy young men (mean
age 22 y, range 2124) for 4 wk. After 4 wk, participants
continued to receive the Mediterranean diet but pistachio was
added for 4 wk by replacing the monounsaturated fat content constituting
20% of daily caloric intake. Fasting blood samples and brachial
endothelial function measurements were performed at baseline and
after each diet. Results: Compared with the Mediterranean diet,
the pistachio diet decreased glucose (P < 0.001, -8.8±8.5%),
low-density lipoprotein (P < 0.001, -23.2±11.9%), total
cholesterol (P < 0.001, -21.2±9.9%), and triacylglycerol
(P = 0.008, -13.8±33.8%) significantly and high-density
lipoprotein (P = 0.069, -3.1±11.7%) non-significantly.
Total cholesterol/high-density lipoprotein and low-density lipoprotein/high-density
lipoprotein ratios decreased significantly (P < 0.001 for both).
The pistachio diet significantly improved endothelium-dependent
vasodilation (P = 0.002, 30% relative increase), decreased serum
interleukin-6, total oxidant status, lipid hydroperoxide, and
malondialdehyde and increased superoxide dismutase (P < 0.001
for all), whereas there was no significant change in C-reactive
protein and tumor necrosis factor-a levels. Conclusion: In this
trial, we demonstrated that a pistachio diet improved blood glucose
level, endothelial function, and some indices of inflammation
and oxidative status in healthy young men. These findings are
in accordance with the idea that nuts, in particular pistachio
nuts, have favorable effects beyond lipid lowering that deserve
to be evaluated with prospective follow-up studies.