ALCOHOL CONSUMPTION AND RISK OF STROKE: A META-ANALYSIS

Reynolds K, Lewis LB, Nolen JD, Kinney GL, Sathya B, He J
JAMA 2003 Feb 5;289(5):579-88


ABSTRACT:

CONTEXT:
Observational studies suggest that heavy alcohol consumption may increase the risk of stroke while moderate consumption may decrease the risk. OBJECTIVE: To examine the association between alcohol consumption and relative risk of stroke. DATA SOURCES: Studies published in English-language journals were retrieved by searching MEDLINE (1966-April 2002) using Medical Subject Headings alcohol drinking, ethanol, cerebrovascular accident, cerebrovascular disorders, and intracranial embolism and thrombosis and the key word stroke; Dissertation Abstracts Online using the keywords stroke and alcohol; and bibliographies of retrieved articles. STUDY SELECTION: From 122 relevant retrieved reports, 35 observational studies (cohort or case control) in which total stroke, ischemic stroke, or hemorrhagic (intracerebral or total) stroke was an end point; the relative risk or relative odds and their variance (or data to calculate them) of stroke associated with alcohol consumption were reported; alcohol consumption was quantified; and abstainers served as the reference group. DATA EXTRACTION: Information on study design, participant characteristics, level of alcohol consumption, stroke outcome, control for potential confounding factors, and risk estimates was abstracted independently by 3 investigators using a standardized protocol. DATA SYNTHESIS: A random-effects model and meta-regression analysis were used to pool data from individual studies. Compared with abstainers, consumption of more than 60 g of alcohol per day was associated with an increased relative risk of total stroke, 1.64 (95% confidence interval [CI], 1.39-1.93); ischemic stroke, 1.69 (95% CI, 1.34-2.15); and hemorrhagic stroke, 2.18 (95% CI, 1.48-3.20), while consumption of less than 12 g/d was associated with a reduced relative risk of total stroke, 0.83 (95%, CI, 0.75-0.91) and ischemic stroke, 0.80 (95% CI, 0.67-0.96), and consumption of 12 to 24 g/d was associated with a reduced relative risk of ischemic stroke, 0.72 (95%, CI, 0.57-0.91). The meta-regression analysis revealed a significant nonlinear relationship between alcohol consumption and total and ischemic stroke and a linear relationship between alcohol consumption and hemorrhagic stroke. CONCLUSIONS: These results indicate that heavy alcohol consumption increases the relative risk of stroke while light or moderate alcohol consumption may be protective against total and ischemic stroke.

RISCHIO DI ICTUS E CONSUMO DI ALCOOL - COMMENTO:

E' stata pubblicata recentemente una meta analisi degli studi osservazionali che esaminano la possibile correlazione tra il consumo di alcool e il rischio di ictus. Sono stati inclusi in questa analisi 35 studi osservazionali comprensivi di studi di corte e studi caso controllo. I risultati principali di questa analisi sono riportati nella figura che dimostra come la possibilità di sviluppare un ictus è più bassa a consumi modesti (inferiori a 12 grammi) o compresi tra 12 e 24 grammi di alcool al giorno rispetto a soggetti astemi o con consumi superiori ai 60 grammi al giorno. Poiché la riduzione di ictus era correlata soprattutto una riduzione di quelli su base ischemica è possibile pensare che la protezione da alcool a dosi medio-moderate sia da legarsi ad una riduzione degli stroke ischemici. Al contrario l'aumento del rischio per dosi superiori ai 60 grammi al giorno è da correlarsi sia ad un aumento degli ictus su base ischemica, con un rischio relativo di circa 1,7 sette volte rispetto al controllo, che a quello emorragico con un rischio relativo di circa 2,2 volte rispetto al controllo. Lo studio porta quindi a pensare che una riduzione del consumo di alcool nei bevitori smodati (consumo maggiore di 60 grammi al giorno) possa risultare in una riduzione degli ictus. Ovviamente questo dato deve essere verificato da uno studio ad hoc svolto su una popolazione di bevitori.

Alberico L. Catapano, Dipartimento di Scienze Farmacologiche, Università degli Studi di Milano